Gizli dert... İçinizde bir sır olarak kalmasın...

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op.Dr. Adem Topaloğlu, makat çevresindeki hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hemoroid nedir ve nasıl oluşur ?

Halk arasında basur memesi veya mayasıl olarak da adlandırılan hemoroid, makatın çevresinde mevcut olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Makatta büyük abdestimizi tutmamızı sağlayan 2 adet kas vardır. Bunlar dış ve iç kaslardır. Dış kas bizim kontrolümüzdedir. Büyük abdest yapmak istediğimizde biz dış kası açarız. İç kas buna paralel olarak kendiliğinden açılır. İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda, ki stres, sıkıntı, üzüntü buna sebep olur, kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir.

Hemoroid kimlerde görülür?

Hemoroid genç erişkin yaşlarda görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Halkın yüzde 30'unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranı daha da artmaktadır.

Hemoroide yol açan nedenler;

Kesin sebebi bilinmemektedir. İnsanın ayaktaki duruş pozisyonu rektal venler üzerine büyük bir basınç uygular ve bazılarının genişlemesine neden olur. Hareketsiz yaşam, mesleki nedenler ve kalıtsal yatkınlık hemoroide neden olan en önemli etkenlerdir. Hemoroide neden olan diğer etkenleri de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

-Yaş (ileri yaşta daha sıktır) -Uzun süre devam eden kabızlık veya ishal -Gebelik -Kalıtım -Aşırı laksatif veya lavman kullanımının neden olduğu barsak fonksiyon bozukluğu -Tuvalette uzun süre kalma

Hemoroid tanısı nasıl konur?

Bu şikayetlerle hekime başvuran hastanın şikayetleri dikkatlice dinlendikten sonra yapılan anal muayene genellikle genç hastalarda tanı için yeterlidir. Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ya da üstü kabızlık şikayeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman altta yatan bir kalın barsak tümörü olup olmadığı araştırılmalıdır.

Hemoroid tedavisi nasıldır?

Hemoroid tedavi edilmediğinde beraberinde birçok sorunu da getiren önemli bir hastalıktır. Bu nedenle doktora müracaat edilmekte geç kalınmamalıdır. Tedavi hastaya ve hastalığın teşhis edildiği döneme göre değişir. Ortaya çıkmış ve ilerlemiş bir hemoroidin tedavisi cerrahi iken 1. ve 2. evre hemoroidlerde günümüzde diğer yöntemlere nazaran daha ağrısız ve iyileşme sürecinin daha hızlı olduğu görülen lazerle tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Lazerle hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

Bir anlamda ışıkla tedavi demektir.Yüksek ısı taşıyan ışık hemoroid memesine odaklanır. Isınan memede 2-4 mm derinlik ve 6-8 mm genişliğinde termal doku hasarı oluşur. Ağrı sinirlerinin bittiği alanda çalışıldığı için hasta bu yanmayı hafif bir şekilde hisseder. Hemoroid memesindeki bu yanma aynı zamanda o bölgede genişleyip varisleşmiş damarları da yaktığından hacmi küçülür. Derin plana ilerleyen bu kontrollü yanık zayıflamış bu alanda yeni ve sağlıklı bir doku oluşmasını sağlar.

Hasta bu girişim sonrasında daha az ağrı hisseder ve normal aktivitelerine daha kısa sürede dönebilir.

Hemoroid hastalığı, diğer anal hastalıklar gibi özel bir hastalıktır ve özel bir uzmanlık yaklaşımını gerektirir. Hastanın doğru ve ayrıntılı yönlendirilmesi ve uyumu ile yetkin tedavi sağlanır ve tekrar etmesi önlenebilir.