İdrar Kaçırma Artık Kaderiniz Değil

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Volkan Akel, idrar kaçırma hakkında merak edilen soruları yanıtlarken, bu konuda az bilinen ve yanlış bilinenler hakkında da bilgiler verdi.

Rutin işler sırasında, idrarın ani ve istemsiz olarak idrar yolundan dışarı çıkması, "idrar kaçırma" olarak tanımlanıyor. Sosyal ve cinsel hayatı etkileyebilen, hijyenik problemlere sebep olabilen bu önemli sorun karşısında iyi bir değerlendirme ve doğru tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Hastalarımızın, idrar kaçırma eğer sosyal hayatı etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunu bilmesi gerekmektedir.

İdrar kaçırmanın türleri nelerdir?

İdrar kaçırmanın farklı türleri vardır ve bunların tanı yöntemleri de tedavileri de farklıdır. Bunlar arasında en sık görülenleri stres tipi, sıkışma tipi ve karma tip idrar kaçırmadır. Bunları tek tek anlatacak olursak şunları söyleyebiliriz:

Stres tipi : Öksürme, hapşırma, ıkınma ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. Nedeni mesane ve idrar yollarının anatomik desteğinin zayıflamasıdır. Örneğin fazla sayıda gebelik, zorlu vajinal doğumlar, iri bebek doğurmak, kronik kabızlık, aşırı kilo, kronik bronşit gibi pelvik tabanı zayıflatan durumlarda stres tipi idrar kaçırma görülmektedir. Genel olarak ilerleyicidir yani şikayetler giderek artar. Tedavisinde de pelvik tabandaki hasarı düzeltici, mesane boynunu asıcı operasyonlar yapılmaktadır.

Sıkışma tipi: Suyla ilgili işler yaparken örneğin bulaşık yıkarken aniden başlayan ve şiddetli idrar yapma isteği ile beraber tuvalete yetişemeden idrar kaçırmanın olmasıdır. Nedeni mesanenin idrarla dolarken ani olarak kasılmasıdır. Hastaların büyük çoğunluğunda neden bilinmemektedir. Bir kısmında diyabet, parkinson, demans ve multipl skleroz gibi kronik ve nörolojik hastalıklar görülür.

Karma tipi:Her iki idrar kaçırma tipinde olan durumdur. dışında kaşıntı, vajinal akıntı, koku, döküntü, pişik gibi fiziksel bazı rahatsızlıklar da oluşturmaktadır. Artık günümüzde uyguladığımız açık cerrahi gerektirmeden yapılan küçük cerrahi müdahaleler ile idrar kaçırma tamamen ortadan kalkmaktadır. İdrar kaçırmak gerçekten çekilmesi gereken bir dert değil, kaderiniz değil. Tek yapmanız gereken sorununuzu kabul etmek ve doğru hekimden yardım istemek.

Sağlıklı günler dileğiyle..