Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr. Fulya Gülden AYDIN , "Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle kirli havuzlar dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor." dedi.

KULAĞINIZ YAZA HAZIR MI???

Kulakta en sık görülen problemlerin başında kulağa su kaçırılmasının geldiğini söyleyen Op. Dr. Fulya Gülden Aydın, “Öncelikle yüzeceğiniz havuz veya deniz suyunun temiz olduğundan emin olmalısınız, daha sonra da kulağınızın! Çünkü dış kulak yolunda birikmiş bir kir varsa içeri giren su dışarı çıkamayıp kirin şişmesine, kulak tıkanıklığına, işitme azlığı ve bir süre sonra da ağrılı kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır.”

Sıklıkla yaz aylarında gördüğümüz dışkulak yolu enfeksiyonu; kulakta ağrı, hassasiyet, işitme azlığı ve akıntı şikayetleri ile ortaya çıkmaktadır. Böylesi kötü bir sürprizle karşılaşmamanız açısından tatile çıkmadan önce KBB doktorunuza başvurmanızı ve kulağınızda suya girmenize engel bir durum olup olmadığını kontrol ettirmenizi öneririm.

Op. Dr. Fulya Gülden Aydın; “Buşon dediğimiz kulak kiri doğal olarak her kulakta oluşur; ancak miktarı, kıvamı ve dışarı atılıp atılamama durumu kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde buşon çok yoğun olabilir veya dış kulak yolunun anatomik yapısı dar olup kir içerde sıkışabilir.” şeklinde konuştu.

Kulak Temizleme Çubuklarına Dikkat Edin !

Çoğu kişi neredeyse her gün, kulak temizleme çubuklarını kullanarak kulaklarını temizlemeye çalışıyor. Kulak kepçesinin içindeki kulak yolunda, kahverengi ve sarı renkli doğal bir salgı oluşuyor. Kulağın içindeki sarı salgı kir değildir ve temizlenmemesi gerekir.

Op. Dr. Aydın, “Siz temizlediğinizi sanıyorsunuz oysa kiri içeri itiyorsunuz; hem de dış kulak yolu cildinde yer alan yağ ve ter bezlerinde uyarı oluşturarak daha fazla kir oluşumuna yol açıyorsunuz. Bu salgıyı çubuklarla temizlemek yerine kulak kepçesine geldiğinde peçeteyle almanız daha doğru olacaktır.”

Peki doktor tarafından yapılan temizlik zararlı mı?

Kulakların temizlenmesinin herhangi bir sakıncası olmadığını kaydeden Aydın; “Eğer uygun koşullarda ve uygun yöntemle yapılıyorsa herhangi bir zararı yoktur. Su ile yıkama işlemi kontrolsüz şekilde kulak zarında deformasyon, hatta yırtığa sebep olabileceği için artık terkedilmesi gereken bir yöntem olmuştur. Ancak aspiratör dediğimiz vakumla yıkama, görerek ve kontrollü şekilde yapıldığı için en uygun ve yan etkisi olmayan tek yöntemdir. Yani tatile çıkmadan önce kulağınızın size ağrılı ve akıntılı bir enfeksiyon ile sorun yaşatmasını istemiyorsak muhakkak bir kulak muayenesi yapılmalıdır.” dedi.

Bir kere yıkanan (temizlenen) kulağın hep yıkanması gerekir mi?

Kulak temizlenince daha çabuk kirlenir bilgisi kesinlikle doğru değildir. Sadece siz temiz bir kulakla daha iyi duymaya başlayınca bunu tekrar istersiniz. Yani böyle bir alışkanlık oluşmamaktadır.

Kimler tıkaç kullanmalıdır?

Kulak zarı delik olan kişilerin denize veya havuza girmeden önce kulak yoluna uygun bir tıkaç kullanmaları gerekir. Bu tıkaçların çok temiz tutulmaları ve nemli kalmamaları gerekir. Kulak zarında delik olmayan kişilerin ise tıkaç kullanmaları gerekmemektedir.

Hayatı duyarak yaşamak istiyorsanız kulak sağlığınıza önem verin. Yaşam kalitemizi etkileyen kulak hastalıklarının ihmale gelmeyeceğini unutmayın.