Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halim Yılmaz, diyabet hastalarını, hastalıkla birlikte gelen önemli hastalıklara karşı uyardı.

ŞEKER HASTALIĞI BÖBREK YETMEZLİĞİNİ TETİKLİYOR

Diyabet hastalığı, beraberinde bir çok rahatsızlığı da getirdiğine dikkat çeken Dr. Halim Yılmaz, özellikle böbrek yetmezliği rahatsızlığının olumsuz yansımalara zemin hazırladığını söyledi. Dr. Halim Yılmaz, şu uyarılarda bulundu:

Böbrek Yetmezliği Nedir?

Böbreğin normalde yaptığı görevlerin kaybına böbrek yetmezliği denir. Böbrek yetmezliği geliştiğinde böbreklerin şu görevlerinde önemli aksamalar olur: * Zararlı (toksik) maddelerin vücuttan idrar yoluyla uzaklaştırılması * Fazla suyun uzaklaştırılması * Kan basıncının (tansiyon) kontrol edilmesine yardım * Kan hücrelerinin yapımının kontrol edilmesine yardım * Kemiğin güçlenmesine yardım Sağlıklı bir tek böbrek tüm bu görevleri yerine getirebilir. Kişide böbrek yetmezliğine ait şikayet ve bulguların oluşması için her iki böbreğin de görevlerini yapamaması gereklidir. Bu görevlerin yerine getirilmesindeki aksama ilerleyici ve geriye dönüşsüz olarak meydana gelirse bu duruma kronik böbrek yetmezliği adını veriyoruz. Ancak görev kaybı saatler veya günler içinde meydana geliyorsa ve geriye dönüş ihtimali varsa, bu duruma akut böbrek yetmezliği diyoruz.

Böbrek Yetmezliğine Bağlı Bulgular Nelerdir?

“Kendimizde böbrek yetmezliği olduğunu nasıl anlarız?" sorusuna, "Bunu kolaylıkla anlayabilirsiniz." cevabını vermek oldukça güçtür. Ne yazık ki hem hastalığın bulguları kendine özgü değildir, hem de çoğu kez böbreklerin görev kaybı normalin %10'una kadar düşmedikçe ortaya çıkmaz. Hastalar genellikle iştahsızlık, kilo kaybı, solukluk, kramplar, nefes darlığı, uyku bozukluğu, cinsel bozukluklar nedeniyle doktora başvurmaktadır. Aslında çoğu kez hastaların doktora başvurmaya gerek duymadığı ve ancak daha sonradan düşünüldüğünde önemli bozuklukların hastaların birçoğunda önceden geliştiği hatırlanmaktadır. Bu nedenle özellikle Diyabet ve Yüksek Tansiyon hastalarının belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeleri erken tanı açısından çok önemlidir.

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliğine neden olan çok sayıda hastalık vardır. Ancak böbrek yetmezliğine en sık sebep olan hastalık Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)’dur. İkinci sırada ise kontrol dışı seyreden Yüksek Tansiyon vardır. Diğer nedenler şunlardır: - Glomerulonefritler - Ailesel hastalıklar (Polikistik böbrek hastalığı vb.) - Amiloidoz - İdrar yollarında tıkanma