ENGELLİ  BİREYLERDE  AĞIZ  VE  DİŞ  SAĞLIĞI

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanan sıkıntılar bu sorunların başında gelmektedir.

Yapılan araştırmalar, engellilerde ağız ve diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığının normal bireylere göre oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Engelli hastalar, kendi kendine ağız bakımlarını yapamadıklarından, yapılan tedavilerden belli bir dönem sonra yeni diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının oluştuğunu görmekteyiz. Yapılan tedavilerin kalıcılığı, etkili ve bilinçli yapılan ağız bakımları ile mümkündür. Bu konuda hastaların ebeveynlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Hastaların günlük ağız ve diş bakımları, aileleri ya da bakıcıları tarafından özel bir çaba ile yapılmalıdır. Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması, özel gargaralarla ağız bakımlarının yapılması, gerektiğinde diş duşlarının uygulanması gerekmektedir.

Eğer hasta günlük bakıma müsaade ediyorsa ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bakıma izin vermiyorsa parmak üzerine takılan aparatlarla hasta uyurken diş temizliği yapılmalıdır. Bu tip parmak üzerine takılan fırçalar eczanelerden temin edinilebilir. Hareket kısıtlığı olan, ancak ellerini kullanabilen hastalar için elektrikli diş fırçaları büyük bir konfor sağlar.

Engelli veya mental retardasyonlu bireyler, kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları ve bu konuda başkalarına bağımlı olmaları, sürekli kullandıkları ilaçlar, özel diyetlerle beslenmeleri ya da günlük ağız bakımının yetersizliği nedeniyle sağlıklı kişilere göre daha kötü bir ağız hijyenine sahiptir. Kötü ağız hijyeni ve bunun sonucunda çürük oluşumu, diş etlerinde kanama ve kötü ağız kokusuna neden olur. Dişlerden kaynaklanan apse ve enfeksiyonların kalp, böbrek gibi organlara zarar vermemesi için enfeksiyon odakları oluşturan çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gerekir.

Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel yada zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim yönüyle çeşitli zorluklar içermektedir. Bu zorluklar, hasta tipine göre değişmekle birlikte bir kısım uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında ya da sedasyon desteği ile yapılabilirken, ağır zihinsel ya da fiziksel engellilerin tedavilerini lokal anesteziyle yapmak mümkün olmamaktadır. Lokal anestezi ile diş tedavilerinin yapılmadığı durumlarda genel anestezi ile bu tedavilerin yapılması zorunlu hale gelmektedir. Genel anestezi altında, tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, dişeti problemlerinin tedavisi, diş dolguları ve kanal tedavileri aynı seansta yapılabilir. Bunun için güvendiğiniz diş hekiminizle birlikte güvenilir bir hastane ortamı, ameliyathane ortamı, güvendiğiniz anestezi uzmanınız ve ekibi gerekmektedir.

İyi bir ağız hijyeni sağlayarak ve gerekli tedavileri yaparak sağlıklı dişler, güzel gülüşler  sağlayabiliriz. Engellilerin aileleri ve biz sağlıkçılar olarak bunun sorumluluğunu taşımalıyız. Unutmayalım ki, bedensel veya zihinsel engelli olmak bir kayıp olmak değildir; asıl kayıp, bu insanlara karşı duyarsızlık ve bakış açısının darlığıdır ki, bu çok daha ciddi bir özürlülük durumudur.

Sağlıklı günler dilerim,

Dt.  Ceren ÇİFTÇİ