Omurilik Daralması üzerine konuştuğumuz  Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Emin KASIM, "Bu hastalığın oluşmasında ağır işte çalışma, fazla kilolu olma, sigara, yaşlanmaya bağlı omurilikte kireçlenmeler ve genetik faktörler rol almaktadır. Bu sebeple belimizi kullanırken dikkatli olmak ve kilo kontrolunu sağlamak ileriye yönelik önlem almamızı sağlayabilir" dedi.

Omurilik Daralması Hayatınızı Daraltmasın

Bel ağrısı deyince genellikle ilk akla gelen şey bel fıtığıdır. Toplumda da belden ameliyat olan herkes bel fıtığından ameliyat olmuş kabul edilir. Ancak belde çok değişik hastalıklar vardır ve bunlara yönelik değişik ameliyatlar uygulanmaktadır. Bunlardan biri de yaşla beraber görülme sıklığı çok artan omurilik kanal daralmasıdır.
Omurilik kanal daralması; belde bulunan kemik, eklem, fıtık ve dokuların zamanla kalınlaşarak kireçlenmesi suretiyle omuriliğin geçtiği kanalı daraltması ile oluşur. Bel daralmasının ileri yaşla beraber görülme sıklığı artar. Omurilik daralmasının bel fıtığından en önemli farkı bel fıtığı kadar şiddetli ağrı her zaman olmayabilir. Ancak hasta yürürken bacak ve uyluk kısmına ağrı saplanır ve buna bağlı olarak yürüyemez olur. Bir süre dinlenir ve sonra tekrar yürümeye başlar, fakat kısa mesafe yürüdükten sonra tekrar ağrı başlar. Bu hastalık maalesef ilerleyici bir hastalık olup hastanın yürüyüş mesafesi giderek kısalır. Yani hastamız önceleri ağrısız 400 metre yürürken zamanla bu mesafe 50 ve hatta 10 metrelere kadar düşebilir.

Peki bu ağrı neden oluyor? Omurilik daralmasıyla beraber sinire ulaşan oksijen azaldığı için hasta yürürken oksijen ihtiyacı artıyor ve bizler de bunu bacaklarımızda ağrı olarak hissediyoruz.
Bu hastalığın oluşmasında ağır işte çalışma, fazla kilolu olma, sigara, yaşlanmaya bağlı omurilikte kireçlenmeler ve genetik faktörler rol almaktadır. Bu sebeple belimizi kullanırken dikkatli olmak ve kilo kontrolunu sağlamak ileriye yönelik önlem almamızı sağlayabilir.
Omurilik daralmalarında, rahatsızlık ilerlemiş düzeydeyse çözüm ameliyattır. Hafif düzeyde olanlar fizik tedavi ile iyileşebilirken ilerlemiş hastalara mutlaka cerrahi yapılmalıdır. Bu hastalık ileri yaşlarda ortaya çıktığından hastaların kalp, böbrek ve tansiyon gibi ek hastalıkları olabilmekte ve bu hastalıkların varlığında bilindiği gibi ameliyat daha riskli olduğundan hekime başvurmakta ve tedavi olmakta geç kalınmamalıdır.
Ameliyatta yapılması gereken en önemli şey sabırla yılların birikimiyle oluşmuş sinir darlıklarının açılmasıdır. Eğer fıtıklar da mevcutsa aynı zamanda alınmalıdır. Bu tedavinin öncelikli amacı hastanın ağrısız yürüme mesafesinin kısalmasını engellemektir, yani hastalığı durdurmaktır. Hastalar bu tedavilerden oldukça iyi sonuçlar almakta ve yaşam kaliteleri oldukça yükselmektedir.
Eğer sizin de bel ve bacaklara vuran ağrılarınız varsa, belli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarınızın arka tarafında oluşan ağrı ve uyuşmalarınız oluyorsa, hayat kalitenizi korumak ve tedavide geç kalmamak için beyin ve sinir cerrahisinde muayenenizi yaptırmalısınız.

Sağlıklı Günler.
Op.Dr. Emin KASIM