Rinoplasti ameliyatları konusunda bilgi veren, Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. L.Murat Deniz, “Bu düzeltici ameliyatla sadece burnun şekli değil, buna ek olarak hava yolu bozuklukları da düzeltilebilir.” Dedi.
ESTETİK BURUN CERRAHİSİ (Rinoplasti)
Rinoplasti, burnu düzeltmek, buruna şekil vermek anlamına gelir. Bu düzeltici ameliyatla sadece burnun şekli değil, buna ek olarak hava yolu bozuklukları da düzeltilebilir. Burun yüzün ortasında bulunduğundan ve yüzün en çıkıntılı kısmı olduğundan estetik öneme sahiptir. Şayet gözler renkli değil ise yüzde en dikkat çekici organ burundur.
Rinoplasti ameliyatında amaç kıkırdak ve kemik yapıları yeniden şekillendirmek, hava yolunu ve burun şeklini yeniden oluşturmaktır. Burun ameliyatları genelde 18 yaşından sonra yapılmaktadır. Yüz gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.
Ameliyat yaklaşık 2 saat sürmektedir. Sıklıkla genel anestezi tercih edilir. Hasta ameliyat günü hastaneye yatırılır ve ameliyat sonrası 1. gün taburcu edilir. Ameliyatta burun içine tamponlar ve burun sırtına plastik atel konur. Tamponlar ameliyattan 2 gün sonra, atel ise ameliyattan 1 hafta sonra alınır. Hastalar genelde en çok tampon alınması kısmından çekinmektedir fakat bu aşama tahmin edildiği kadar zor değildir.
Kemikler kırılıp şekillendirildiği için göz çevresinde morluklar ve şişlikler oluşmaktadır. Bu şişlik ve morlukların büyük kısmı yaklaşık 15 günde geriler. Ancak burnun kesin şeklini yaklaşık 1 senede aldığı bilinmektedir.
Ameliyattan sonra kanamalar, enfeksiyonlar çok sık olmamak kaydıyla görülebilmektedir. Halk arasında burun düşmesi diye tanımlanan şekil bozuklukları ise tahmin edilen kadar sık görülmemektedir. Yeniden müdahale yaklaşık yüzde 3 oranında gerekmektedir. Yine ameliyat sonrası çok sık olmasa da burun tıkanıklıkları görülebilmektedir.
Rinoplasti ameliyatı, uygun hastaya, uygun şekilde yapılırsa çok yüz güldürücü bir ameliyattır. Yüzün en önemli estetik ünitesinin şeklinin düzeltilmesi yüz estetiğinin belirgin düzelmesine neden olur. Ameliyat öncesi görüşmelerde, önceden yapılmış ameliyatların öncesi ve sonrası fotoğrafları ile hastanın istekleri ve cerrahın yapabilecekleri detaylı olarak tartışılır.

Unutulmamalıdır ki, yüz estetik olarak bir bütündür. Güzel görünüm için tüm yapıların (alın, çene gibi) belli bir uyum içinde olması gerekir. Burun için başvuran hastalara da bu değerlendirmeler yapılmakta ve gerekli önerilerde bulunulmaktadır. Örneğin mikrognati (çene küçüklüğü) olan hastaya çok iyi bir rinoplasti yapılsa bile estetik görünüm, çeneyi düzeltmedikçe düzeltilemez.

Sağlıklı Günler Dilerim,

Op.Dr.   L.Murat DENİZ