Yürüdüğünüzde Bacaklarınız Ağrıyorsa Bacak Damarlarınız Tıkalı Olabilir!
Periferik arter hastalığı dediğimiz durum, kol ve bacaklara kan götüren “arter” diye isimlendirilen damarların tıkanıklığı sonucu oluşur.  Bu damarlar, tıpkı kalbi besleyen damarlarda olduğu gibi ateroskleroz sonucunda oluşan kolesterol plaklarıyla tıkanır. Kalp damarlarında ateroskleroz olursa buna koroner arter hastalığı denir ve kendini göğüs ağrısı veya kalp krizi şeklinde belli eder.
Periferik arter hastalığına sebep olan risk faktörleri arasında en önemlilerinden biri olarak sigara alışkanlığı gelmektedir. Hastada diyabet olması, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol düzeyleri ve yaşın 70’in üzerinde oluşu  bu hastalığa neden olan digger risk faktörleri arasındadır.
Periferik arter hastalığı kendini yürümekle başlayan bacak ağrısıyla belli eder. Bu ağrıya “intermitan klodikasyo” denir. Hasta bacak kaslarında belli bir mesafe yürüdükten, bir yokuş veya merdiven çıktıktan sonra başlayan ağrı, yanma, ağırlık ve gerginlik hissedebilir. Bu ağrı birkaç dakika dinlendikten sonra geçer.  Bu ağrılar artrit gibi eklem ağrıları, nöropati dediğimiz sinir rahatsızlıkları ve omurilik kanal darlığı ya da siyatik sinir rahatsızlıklarıyla karışabilir. Bu hastalıklarla karıştırmamak için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Hastalık ilerlemişse çok kısa mesafeleri yürüdükten sonra, dinlenme halindeyken veya gece yattıklarında bile bacaklarda ve ayaklarda ağrı olabilir. Hastalığın daha da ileri safhalarında ayak parmaklarında veya ayaklarda yaralar, ciltte siyahlaşma hatta gangren görülebilir.
Periferik arter hastalığının teşhisi genellikle doktorunuzun yapacağı muayene ve hikayeyle konabilir. Bunun yanında bacaklara renkli doppler, bilgisayarlı tomografi veya emar gibi tetkikler mutlaka yapılmalıdır ki tıkanıklıkların hangi seviyede olduğu tespit edilebilsin.
Hastalığın tedavisinde ilk adım sigarayı bırakmak ki bu hastanın hayatını kurtarıcı bir girişimdir.  Ardından düzenli egzersize başlamak gerekir. Düzenli egzersiz ise haftada 4-5 defa 30’ar dakikalık yürüyüşlerden oluşabilir. Ayaklarda yaralar oluşmamasına dikkat etmek gerekir çünkü ayaklara gelen kan akımı az olduğundan açılan yaraların kapanması zordur. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece ağrıları azaltıp kan akımını biraz artırabilir ancak hastalığı tedavi etmez. Tedavi edici olarak cerrahi veya stent girişimleri düşünülebilir. İstirahatte bile ağrısı olanlara ve ayaklarda iyileşmeyen yaraları olanlara genelde cerrahi girişim yapmak gerekir. Bu hastaların takibinde mutlaka kalp damar rahatsızlıkları açısından da yakın izlem gerekir. Hastanın kolesterolünü ve tansiyonunu düşürücü tedavi başlanmalı, kanı aspirin veya benzeri ilaçlarla sulandırılmalıdır.