Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, kişinin sosyal yaşantısını, akademik başarısını düşüren, benlik saygısını zedeleyen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun görülme sıklığı çocuk ve ergenlerde %5-10,erişkinlikte %4 civarındadır.

Dikkat eksikliği ve hiperakvite denen rahatsızlık yaygın bilinenin aksine sadece hareketli, yerinde duramayan çocuklarda görülmez.Dikkat eksikliği teşhisi koyabilmek için hareketlilik, dürtüsellik,dikkatinin toplamada güçlük gibi üç alandan birinde ya da hepsinde sıkıntının olmasıyla tanımlanır.Kişiye bu teşhisi koyabilmek için yedi yaşından önce başlaması ve birden fazla ortamda (okul,ev,park,market,bahçe gibi dışarı alanlar) görülüyor olması ,günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor olması gerekir.

Dikkat eksikliği olan çocuklar zihinsel uğraş gerektiren faaliyetlere karşı yeterince konsantre olamazlar ve dikkatlerini sürdürmekte güçlük çekerler.Özellikle kız çocuklarında gözden kaçan durumlar vardır.Kız çocuklarıında daha çok dikkat alanında sorun görülür.Kişi,dinliyormuş gibi gözüksede hayaller kurar ve odaklanamaz. Erkeklerde ise dikkat sorunun yanına diğer belirtiler eklenir.Dürtülerini kontrol edememe,vurma,çarpma,dikkatsizce sakarlıklar,düşme,kıpır kıpır olma hali,bir işi tamamlayamama gibi hem dürtüsel hem de hareket alanında bozulma görülür. Buna bağlı olarakta kendilerini ifade edemeyen çocuklarda sıklıkla depresyon,kaygı,karşıt gelme bozukluğu gibi rahatsızlıklar eklenir.

Dikkat eksikliği Tedavisi

-İlaçla tedavi -Bireysel Destek -okul-aile işbirliği -Ebeveynlerin Eğitimi -Ortamın Düzenlenmesi

En iyi tedavi planı kişinin ihtiyacına göre düzenlenir.Kişinin ilaç tedavisi ve psikoterapi alıyor olması daha yararlı sonuçlar almamıza yardımcı olur.Eğer sizlerde çocuğunuzun üç alandan-dikkat,hareket,dürtüsellik herhangi birinde sıkıntı yaşadığını düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

Psikolog Saadet Yavuzbilge