Diyabet (şeker ) hastalığı ve beslenme

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Fakat sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile yaşam boyu sağlıkla hayatımızı devam ettirebiliriz.

Diyabet ; Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya yokluğu sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ömür boyu devam eden bir hastalıktır.Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir.
Diyabetin Tipleri

Tip 1 Diyabet : Vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapmaz.

Tip 2 Diyabet : vücut insülin yapar fakat yeterli kullanılmaz

Diyabette beslenme ilkelerine dikkat ederek daha uzun ve sağlıklı bir yaşam bizim elimizdedir. Şeker hastası olduğumuz için evde bizim için ayrı yemek pişirilmesine gerek yoktur. Sadece pişirilen yemeklerin sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Şeker hastaları yapılan yemeklerden seçim yaparak istedikleri yiyeceklerden tüketebilir. Seçim yaparken aşağıdaki püf noktalarına dikkat edilmelidir.

PÜF NOKTALAR ...

• Hastaların diyetleri diyetisyen tarafından düzenlenmelidir.

• Vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalıdır. Kişi şişmansa ideal ağırlığına ulaşması sağlanmalıdır.

• Günlük 3 ana 3 ara öğün beslenilmeli , öğün atlanmamalı ve önerilen miktarların dışına çıkılmamalıdır.

• Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağlar kullanılmalıdır.Yağ içeriği yüksek olan besinler tüketilmemelidir.

• Yemekler haşlama , ızgara veya fırında pişirilmelidir.
    Şeker ve şekerli tatlılar ( şekerleme , pekmez , bal , reçel , çikolata , şekerli meşrubatlar v.b. ) tüketilmemelidir.

• Aşırı tuz ve tuz oranı fazla olan besinler ( turşular , konserveler , salamura besinler v.b. ) tüketilmemelidir.

• Posa karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemektedir.Bu nedenle beyaz ekmek yerine kepekli ekmek , pirinç yerine bulgur , meyve suyu yerine meyve ve kurubaklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi kan şekerini kontrol etmede ve kalp damar komplikasyonlarının önlenmesinde faydalıdır.

• Hergün belirlenen düzeylerde fiziksel aktivite yapılırsa vücut ağırlığının normal düzeyde tutulması ve alınan şekerin daha iyi kullanılması sağlanır

• Meyveden gelen şeker saf şekere göre kan şekerini daha az yükseltir. Bu nedenle yanında proteinli bir besin ile meyve tüketilmesi ara öğünlerde tercih edilmelidir, kabuğu ile yenebilen meyvelerin soyulmadan yenilmesi lif açısından iyi olur ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.

• Diyabet hastalarında alkol tüketilmesi dikkate dilmesi gereken bir konudur. Alkol fazla tüketilmemelidir. Günde 1 kadehi geçilmemelidir.Alkol alımıyla beraber ilerleyen saatlarde kan şekerinde düşme gözlenebilir. Alkol aldıktan 2 saat sonra kan şekerimizi kontrol etmeliyiz. Alkolün yanında az miktarda karbonhidrat türü alnımalıdır.