Günlük yaşamın en sık sorunlarından bel ağrısı

Bel ağrıları bütün dünya üzerinde yaygın olarak görülmektedir. Toplumumuzda 18 yaşına kadar %60 aranında en az bir defa bel ağrısı atağı geçirilir. Günlük yaşam kalitesini sıklıkla bozan aynı zamanda psikolojik etkileride bulunan bir hastalıktır.

.Bel ağrısı çok değişik nedenlerle oluşabilir. Zorlanmaya bağlı kas ağrıları meydana gelebileceği gibi bel kemiklerinde kayma, fıtıklaşma,sinir kanallarında daralma omurilik tümörleri gibi daha bir çok nedenden oluşabilir. Genellikle basit bir tedavi ile geçebileceği gibi cerrahiye ihtiyaç duyacak kadarda ilerleyebilir. Özellikle bacağa yayılan ağrılar ilerlemiş olarak kabul edilebilinir. Yaygın görülen bel ağrıları bilgisiz kesimlerce suistimal edilip geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilmektedir.Yanlış tedaviler ameliyat gerektirmeyecek hastalarda ameliyat gerekmesine neden olabilir.

Bel anatomisi alt alta dizilmiş 5 adet omur kemiği ve bunların altında bulunan sakrum dediğimiz kemikten oluşmaktadır. Bu beş kemiğin içinden omurilik geçer. Kemiklerin arasındaki sinir deliklerinden ise bacağa giden sinirler geçmektedir. Kemiklerin dışında ise kaslar bulunmaktadır. Oldukça karışık bir anatomisi olan belin içinde meydana gelen değişikliklere vücudumuz ağrıyla karşılık verir. Tüm vücudumuzun dik durmasını sağlayan omurgamızın değerini bilmeliyiz.

Daha ilk yürümeye başladığımız çocukluk çağından itibaren belimize yüklenmeye başlamış oluruz. Zamanla alınan kilolar, ağır işlerde çalışma, ağır agzersizler ve yatma şeklimiz belde yıpranmaya şeklinde kendini gösterir. Belimizin bu değişikliklere olan uyumu fizyolojik sınırları aştığında ise ağrılar meydana gelir.

Cerrahi gereken hastalarda sorunun şekline göre mikrocerrahi, vidalarla sabitleme gibi ileri tekniklerle tedaviler yapılmaktadır. Geç kalınmış vakalarda iyileşme süresi uzadığı için hastalık başlangıcında uzman hekime başvurmak çok önemlidir. Bel ağrılarının önemli bir sebebi olan bel fıtıklarının az bir kısmı cerrahi gerektirir. Burada önemli olan hastanın klinik muayene bulguları ve MRG birlikte değerlendirilmelidir. Diğer tedavilerle geçmeyecek fıtıklar cerrahi olarak tedavi edilir. Bel fıtıklarında cerrahi özellikle mikrodiskektomi uygulamalarıyla başarıyla tedavi edilip hastalar ameliyat ertesi hemen yürümekte kısa zamanda günlük işlerine dönmektedir.

Bunların dışında bazen ağrısızda olabilen tüm omurgayı saran deformitelerde bel rahatsızlıklarına neden olur. Bunlardan biri olan skolyoz omurganın sağa veya sola eğilmesidir. Kız çocuklarında daha sık görülen bu rahatsızlıkta geç kalındığı zaman cerrahiye ihtiyaç duyulmaktadır.Bu sebeple çocuklarımızın sırtını açıp bir eğrilik olup olmadığına bakmamız şüpheli bir durumdada doktora başvurmamız gerekir.

Her ameliyatta olduğu gibi bu tedavilerde de riskler mevcut olup riskleri azaltmak için gereken önlemler alınmalıdır. Doktorunuzu seçerken doktorunuzun deneyimi ve bilgisi hekime bağlı riskleri azaltırken, tedavi gördüğünüz kurumun donanımı ve temizliğide cerrahi dışı riskleri azaltır.

Bel ve bacak ağrılarınız oluyor, yürürken bacaklarınıza ağrı yayılıyorsa beyin cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Omuriliğinde tümör bulunan hastanın geç kalması olası bir felç durumundan hayati tehlike oluşturabilecek kadar ciddi durumlar yaratabilir.Tıbbi olmayan tedaviler ne yazıkki günümüzde de uygulanmakta olumsuz sonuçlarıyla karşılaşılmaktadır.

Op.Dr. Emin Kasım Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı