Katarakt Nedir?

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Doktoru Op.Dr.Sezar MURAL, Radyo Proğramında Katarakt konusu ile ilgili soruları yanıtladı

Op.Dr. Sezar MURAL; Ülkemizde Her Yıl 200-300 bin Katarakt Ameliyatı Gerçekleştirilmektedir.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi doktorlarından Op.Dr.Sezar MURAL, Radyo59'un “Gündem Sağlık” proğramına konuk olarak katıldı. Katarakt ile ilgili önemli hususlara değinen Mural, dinleyicilerden gelen pek çok soruyu yanıtlandırdı.

Sezar MURAL - Tekirdağ Yaşam Hastanesi

Op.Dr. Sezar Mural katıldığı sağlık proğramında dinleyicilere Katarakt'ın nasıl bir rahatsızlık olduğunu şu sözlerle ifade etti.

Katarakt göz merceğinin doğuştan ya da zamanla saydamlığını kaybetmesi ile oluşan bir hastalık. Tedavi edilmezse, körlük derecesinde görme kaybına yol açabilen bu hastalıktan kurtulmak günümüzde daha kolay, Katarakt gözün normal saydam lensinin bulanıklaşmasıdır. Tıpkı pencere camının kirlenmesi, sararması hatta buzlu bir cam olmasıdır. Normal bir gözde ışık huzmeleri lensten geçerek gözün arkasındaki retina üzerinde odaklanır ve sonucunda cisimleri net ve keskin kenarlı olarak görebiliriz. Katarakt gözün üzerinde bir tabaka değildir. Gözün çok kullanılmasından kaynaklanmaz. Bir gözden diğerine geçmez,yayılmaz. Kalıcı bir körlüğe sebep olmaz. Katarakt yaşlanmanın doğal sonucudur. 75 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 75'inde katarakt vardır. Bununla beraber göz tramvası,şeker hastalığı,uzun süreli kortizon kullanımı, korunmasız güneş ışığına uzun süreli maruz kalmak diğer katarakt sebepleridir.

Tam sayı bilinmemekle birlikte ülkemizde her yıl 200-300 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Eğer kornea retina ve göz sinirinde bir hasar yok ise görme yeterince artmakta ancak ameliyat sonrası görmede bir bozulma oluyorsa hemen hekime başvurmak gerekir.Hastaların % 95 inde görmenin iyileştiği başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Katarakt Nasıl Oluşuyor?

Gözün ışıktan rahatsız olması, tek gözde çift görme oluşması, gece görüşün bozulması,renklerin giderek soluklaşması,gözlük camı ya da kontakt lens numarasında değişiklik katarakt hastalığının habercisi olarak kabul ediliyor. Göz içindeki şeffaf merceğin şeffaflığını kaybetmesi olarak tanımlanan katarakt hastalığını camın buharlaşmasına benzetebiliriz. Cam buharlaştığında ışık gözün içine giremiyor ve görme bulanıklaşıyor. Başlangıç dönemlerinde yavaş yavaş görme azalıyor. İlerleyen dönemlerde ise görme giderek zayıflıyor.

Mural, bu tarz şikayetlere sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurmaları gerekir, dedi.