Kış Mevsimi ve Kalp

İnsan vücudu çok hassastır, normal beden fonksiyonlarının devam etmesi için bütün sistemlerin denge halinde çalışması gerekmektedir. Vücut ısısı 36-37 derecedir, bu sıcaklık muhafaza edilmelidir.Bunun için yazın sıcakta terleriz, kışın soğukta üşür, titreriz ve damarlarımız büzülür.Ancak dış ortama uymak her zaman kolay olmaz ve hastalıklar başgösterir.

Kış mevsimi ile birlikte soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, bademcik iltihapları, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücud daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşer ve enfeksiyonlara davetiye çıkar. Kış mevsiminde solunum yolu hastalıkları bronşit, astım gibi sağlık sorunları sık görülmektedir. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren kişiler aşırı soğuklardan çok daha fazla etkilenmektedir.

Kış mevsiminde kalp krizi geçirme riski diğer aylara göre 3 kat daha fazla artmaktadır.Bunun nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarının artması, daha yüksek kalori içeren yiyeceklerin tüketilmesi, alınan fazla kalorilerin harcanamaması ve hareketsizlikdir.Ayrıca soğuk havanın damarlarda büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkisi vardır. Damarlarda büzülme ise göğüs ağrıları ve hatta kalp krizine neden olmaktadır. Kış aylarında sık görülen gribal hastalıklar vücudun hem direncini düşürür hem de vücuttaki iltihabi süreci tetikler. Vücutta iltihap olduğu zaman plak dediğimiz damar içindeki kolesterol, yağ ve kireçlenmeye bağlı oluşan tortuların çatlayıp üzerine pıhtı oturması kolaylaşır. Bu durum kalp krizi ile sonuçlanmaktadır.Ayrıca gripal enfeksiyon sonrası kalp kaslarında da iltihap gelişip kalp yetersizliği meydana gelebilir.Grip aşısı kalp damar rahatsızlığı olan hastalarda kalp krizinden kaynaklanan ölüm oranlarını belli oranda azaltmaktadır.Solunum yolu ve bademcik iltihapları tedavi edilmezse hastalık kalp kapaklarına da yayılarak kalp romatizmasına yol açabilir.

Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için:

-Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanısıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir. -Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli, ağır kalorili besinlerden kaçınarak tam tahıllı besinler ile enerji verecek mevsim meyve ve sebzeleri yenmelidir. -Kalp ve tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalıdırlar, yüksek tansiyonu olanlar direnç artsın diye diyeti bozmamalı, tuzlu yememelidirler. -Koroner arter hastalığı olan, by-pass olmuş, stent takılmış ya da balonla damarları açılmış hastaların ve kalp yetmezliği olan bireylerin mutlaka grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. -Egzersiz yapmak için havanın daha ılık olduğu saatler veya ev, spor salonu, gibi kapalı ortamlar tercih edilmelidir. -Kalp hastalarının tok iken soğuk havaya, rüzgara karşı yürümemeleri gerekir, çünkü rüzgara karşı yürümek göğüs ağrılarına hatta kalp krizine bile neden olabilir. -Kışın hava kirliliğinin artmasından dolayı kalp hastalarının havanın kirli olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaları gerekir. -Kalp ve tansiyon hastaları grip ilaçlarını kullanmaktan kaçınmalıdırlar.Çünkü grip ilaçlarının çoğunda tansiyonu ve kalp atışını artıran bu nedenle kalbi yoran maddeler bulunmaktadır.

Sonuç olarak kış mevsiminde vücudumuzun hassas dengesini korumak için tüm tedbirleri almamız gerekmektedir.