Radyofrekans (RF) dalgalariyla horlama tedavisi

Burun ve özellikle ağız bölgesindeki darlıkların uykuda getirdikleri sese ?horlama? adı verilmekte. Boğazdaki dokuların aşırı büyük olmaları (iri bademcikler, artmış geniz eti, dil kökünde büyüme) yumuşak damağın sarkık ve küçük dilin büyümüş olması ve nefes alıp vermekle bunların titreşmesi, erişkinlerde en önemli horlama nedenleri arasındadır.

Kırk yaşını geçen her dört erişkinden biri sürekli olarak horluyor. Bu da çok ciddi tıbbi ve sosyal problemler doğurabiliyor. horlama sadece gürültülü bir ses olarak eşleri birbirinden uzaklaştırmakla kalmıyor aynı zamanda sağlıksız bir gün geçirmenize sebep oluyor.Son senelerde horlamanın en önemli boşanma nedenlerinin başında geldiğinin de altını çizmek gerekiyor.

Horlama, uyku esnasında nefes alıp vermenin durması şeklinde ortaya çıkan ?Sleep Apne?nin ilk belirtisi olarak sayılır. Uyku apnesi yada tıkayıcı türde horlama hastalığında, şiddetli horlamalar ancak kişinin nefes alamadığı kısa sürelerde kesilir. On saniyenin üzerindeki apne nöbetleri, saatte yedi defadan fazla olursa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Solunumun tamamen durduğu bu durumlarda kandaki oksijen oranı düşüyor ve kalp, kanı daha çok pompalamak zorunda kalıyor. Bu da yüksek tansiyonun yanı sıra kalpte ritim bozuklukları ve kalp yetmeliğine yol açıyor.Ayrıca son yapılan araştırmalarda trafik kazalarında alkollü araç kullanımıdan daha sık olarak direksiyon başında uyuyakalan kişiler olduğu saptanmış bulunyor çünkü bu kişiler horlama ve uyku apneleri sebebiyle gün içinde uyukluyorlar.

Her pozisyonda ciddi şekilde horlayan kişilerle, uykularında en az on saniye süren ve saatte en az yedi defa tekrarlanan apneli hastaların tedavisi zorunlu hale geliyor. Muayene sırasında ağız ve boğaz bölgelerindeki anormallikler saptanıyor ve yapılan burun endoskopisi ile mevcut burun tıkanıklığının sebepleri aranıyor. Burada burun tıkanıklığının da horlamaya neden olabildiğinin altını çizmek gerekiyor. Dolayısıyla burun kemiğindeki eğrilik, özellikle alerjik reaksiyonlara bağlı büyümüş burun etleri ve sinüzit öncelikli tedavisi gereken sorunlar arasında bulunuyor. Alerjik rinite bağlı büyümüş burun eti olan hastalara uygulanacak basit bir alerji tedavisi de horlamaya son verebiliyor. ancak gereklilik halinde burun etlerine uygulanan RF uygulaması oldukça yüz güldürücü sonuçlar verebiliyor.Boğaz bölgesindeki anormalliklere bağlı horlama ve uyku apnesi spesifik tedavi gerektiren bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Radyofrekans(RF) cerrahisi nedir İstenilen bir bölgede doku hacmini azaltmak için radyofrekans dalgalarının ısıtma özelliğinden faydalanılır. 300 ila 1000 Kbz arasındaki radyofrekans dalgaları sinir uçlarına zarar vermeden yumuşak dokuda bir hipertermi (yüksek ısı) meydana getiriyor. Düşük güçte, alçak voltajda ve ortalama 75-85 derecede kullanılan somnoplasti, yumuşak damak ve küçük dile bağlı horlamalarda kullanılan hızlı, basit ve etkili bir cerrahi metot olarak tanımlanıyor. Yumuşak damak mukozası altına uygulanan radyofrekans dalgaları, ortalama 85 derecede koagülasyon meydana getiriyor. Daha sonra hücre ölümü, yani nekroz oluşuyor. Ardından yumuşak damak hacmi azalıyor. Oluşan bu nekroz alanlar, 4-6 hafta içinde yok oluyor ve yerlerini skar dokusuna bırakıyor. Böylece yumuşak damakta bir gerilme ve sertleşme meydana geliyor.bu bir elektriksel veya manyetik enerji olmayıp tamamen radyo dalgaları ile gerçekleşiyor ve hiçbir yanetkisi bulunmuyor. RF lokal anestezi altında, poliklinik şartlarında 10-15 dakikada gerçekleştiriliyor.Hastanın rahatlama hissedebilmesi için yaklaşık 20 gün beklemek gerekiyor.Daha sonraki kontrollerde gerekirse 1 ay ara ile 2.ve 3.seanslar yapılıyor.Ağrısız sızısız ve kansız, yan etkisi olmayan bu tedavi yöntemi, hastanın en fazla yarım saat sonra günlük hayatına dönmesini sağlıyor.

Horlama hiç de basit bir sağlık sorunu değildir ve yüksek oranda tedavisi mümkündür.