Beslenme ve Diyet Polikliniği'miz Hizmetinizdedir.

Beslenme ve Diyet Polikliniği'miz Hizmetinizdedir. Sağlıklı bir yaşamın temel dayanağı olan “doğru ve dengeli” beslenme konusunda Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği’nde danışmanlık hizmeti verilmektedir. Diyetisyen Oya Özsoy, zayıflama ve hastalıkların doğru beslenme yöntemleri ile tedavisinde şikâyeti olanlara yardımcı olmaktadır.

Verilen danışmanlık hizmeti; vücut kompozisyon analizi, hastalığa özgü beslenme, sağlıklı beslenme, gebelikte beslenme, çocuk beslenmesi, ergenlik beslenmesi, yetişkin beslenmesi, sporcu beslenmesi alanlarını içermektedir.

OBEZİTE VE ŞİŞMANLIKLA MÜCADELEDE KÜÇÜK İPUÇLARI

Obezite, harcanandan daha fazla enerji alımı sonucu vücut yağ dokusunun hacim olarak büyümesi ve yağ hücre sayısının artması olarak tanımlanır. Obezite sadece tıbbi bir konu olmayıp, gelişmekte olan dünyada sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da düşünülmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur.

Günümüz beslenme alışkanlıklarında yağ ve karbonhidratların fazla tüketilmesi ve çocukların fiziksel aktiviteden uzaklaşarak TV’ye ve bilgisayar oyunlarına yönelmeleri bu artışın önemli sebeplerindendir.

Obez çocukların 1/3’ü, obez gençlerin ise %80’i erişkin yaşa ulaştıklarında obez kalmaktadır. Bu nedenle obezitenin çocukluk çağında tanımlanması ve tedavisi, erişkin dönemde obeziteye bağlı gelişebilecek hastalıkların önlenmesi açısından son derece önemlidir.

Obezite tedavisinde öncelikle davranış değişikliğine gidilmesi gerekmektedir. Toplumumuzda belki de pek çoğumuzun yaptığı hatalı yeme davranışlarından bazıları:

• Çok fazla yemek.
• Hızlı yemek, az çiğnemek.
• Öğün atlamak, öğün aralarında atıştırmak.
• Dengeli bir öğün oluşturamamak ve tek yönlü beslenmek.
• Yemekte başka aktivitelerle uğraşmak.
• Sıkıntılı ve stresli durumlarda aşırı yemek.
• İkramları reddedememek.
• Akşam yemekten sonra yatıncaya kadar sürekli yemek.
• Çok az su içmek.

Bu davranışları yaptığımız küçük değişikliklerle düzeltebiliriz. Örneğin;

• Lokmaları iyi çiğnemek ve yavaş yemek.
• Her lokmada çatalı kaşığı bırakmak.
• Her öğünde yeterli ve dengeli olarak 4 besin grubundan yiyecek bulundurmak.

1. Grup: kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller (nohut, kuru fasulye, mercimek)
2. Grup: süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir, çökelek, kefir).
3. Grup: sebze ve meyveler
4. Grup: tahıllar ve türevleri (ekmek, pirinç, bulgur, makarna ve bu ürünlerden yapılan çorbalar)

Obezite tedavisi bireyin kendisi, doktor, diyetisyen ve psikologdan oluşan bir ekip işidir. Bunun için mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki; tedavi ve diyet yalnızca kişiye özeldir.

Dyt.Oya Özsoy