Bölgesel terleme birçok nedene bağlı olarak toplumda %1 oranında görülmektedir. Bölgesel terlemenin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Tiroid bezi fonksiyon bozukluğu (Guatr), Kan şekerinin azalıp - çoğalması, Böbrek üstü bezi hastalıkları, Tüberküloz gibi akciğer hastalıkları, Nörolojik hastalıklar, Şişmanlık, Psikolojik faktörler, Malign tümörler (Kanser), Menopoz, İdiopatik (Sebebi bulunamayan)

Ayaktaki terleme kapalı ortamda olduğundan Bakteri üremesi sonucu kötü kokuya da yol açabilir. El terlemesi ise hem yapılan işleri güçleştirir hem de sosyal olarak rahatsız eder. Terleyeceğini bilen kişi arkadaş ortamında bu nedenle endişe duymakta, bu da terlemeyi artırmaktadır. Terleme tedavisine başlamadan önce yukarıdaki nedenlerden birinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Neden bulunursa, nedenin ortadan kaldırılması bile terlemeyi durdurabilir.

Nedeni bulunamayan terlemelerde başlıca 4 tedavi yöntemi vardır:

1 - Terlemeyi azaltıcı ilaçlar:Bu ilaçlar kullanıldığı süre etkili olup, bırakınca terleme yeniden başlar. Ayrıca uyku hali, ağız kuruluğu, görme bozukluğu gibi yan etkileri vardır.

2 - Botox (Botulinum Toksini):Terleyen bölgede her santimetre kareye enjekte edilir. Oldukça etkilidir. Maliyeti yüksektir. Etkisi 5. aydan sonra azalır ve 6 - 7 ayda bir tekrarlamak gerekebilir. Ağrılı bir yöntemdir.

3 - Cerrahi tedavi (Endoskopik Transtorasik Sempatektomi):Koltuk altından girilerek göğüs kafesindeki yüz ve ellere giden sinirlerin kesilmesidir. %99 başarılı olup diğer yöntemlerle sonuç alınamazsa önerilir. Ayak terlemesinde aynı işlem bel bölgesinde yapılmaktadır.

4 - İyontoforez:Küçük su kapları içinde el ve ayaklara hafif elektrik akımı uygulanmasıdır. Orta derece terlemelerde oldukça etkili ağrısız, acısız, yan etkisiz bir yöntemdir. İlk 2 hafta gün aşırı, sonra haftada 2 kere 15 - 20 seans yapılır. Seans süresi 30 dakikadır. %90 başarılı bir yöntemdir.

Sadece hamilelerde, metal protezi olanlarda, kalp pili olanlarda, uygulanmaz.

Hastanemizde aşırı terleme yakınması olanlarda araştırma yapılmakta ve neden olabilecek önemli bir hastalık yoksa iyontoforez tedavisi uygulanmaktadır.