Uyku Apne sendromu nedir? Nasıl teşhis konulur? Tedavi edilmezse nelere yol açar? Uyku apne sendromu nedir? Horlama aslında bir belirtidir. Bunun sonrasında gelişebilen asıl hastalık tıkayıcı uyku apne sendromudur.

Apne solunumun 10 saniye durmasıdır. Apnenin değişik tipleri bulunmaktadır, ancak en sık görülen tipi, tıkayıcı uyku apnesidir. Hipopnö ise, solunumun %50 azalmasıdır. Apne indeksi uykunun 1 saatlik dönemindeki apne sayısıdır. Bu değerin 5’in altında olması normal kabül edilir. Apne indeksi saatde 5’in üzerinde olduğu zaman tıkayıcı uyku apnesi teşhisi koyulur.

APNE’NİN BELİRTİLERİ:

Devamlı yüksek sesli horlama ve horlama şiddetinin gittikçe artması,
Uykuda boğulma, çırpınma ve anlık nefes durmaları sonucu sıçrayarak uyanma,
Kalitesiz uyku sonucu gün boyunca devamlı yorgunluk , konsantrasyon bozukluğu,
Yorgunluğa bağlı kişilik değişikleri,
Araba kullanmak gibi dikkat gerektiren günlük aktivitelerde performans düşüklüğü,
Sabah başağrıları,
Seks hayatında azalma,
Kilo almada artış,
Horlamada kötüleşme,
Mide asidinin artması,
Tansiyonda artma,
Kalp damar problemlerinin başlaması.

Obstrüktif uyku-apne sendromu şüphesinde yapılacak incelemeler:

Hekiminize yukarıdaki şikayetlerle başvurduğunuzda muhtemelen eşinizle veya arkadaşlarınızla konuşup sizin hakkınızda daha detaylı bilgi almak isteyecek ve şikayetlerinizin obstrüktif uyku-apne sendromu ile uyumlu olduğuna karar verirse sizi bir uyku bozuklukları merkezine gönderecektir.

Uyku bozuklukları merkezlerinde sizi vücudunuzun muhtelif yerlerine yerleştirilen elektrodlar aracılığı ile bir gece boyunca inceleyeceklerdir. Tüm gece poligrafik uyku tetkiki denen bu test sırasında otel odasına benzer bir mekanda, mümkün olduğu kadar evinizdeki ortama yakın şartlarda, tüm gece boyunca uykunuz ve uykuda muhtelif vücud fonksiyonları kaydedilmekte ve görevli teknisyenler tarafından izlenerek videoya alınmaktadır.

Kaydedilen vücud fonksiyonlarının sayısı ve kaydetmek için kullanılan yöntem uyku merkezlerinde farklı olabilir. Ancak standart olarak uyku dönemlerinin ayırdedilebilmesi amacıyla elektroensefalogram (EEG), elektrookülogram (EOG,göz küresi hareketleri), elektromiyogram(EMG, kas gerginliği) kayıtlarının, ağız ve buruna takılan minik cihazlarla solunan havanın, göğüs ve karına takılan kemerlerle uykuda solunum hareketlerinin, parmağa veya kulağa takılan mandal şeklinde bir sensor ile oksijen düzeyinin ve kalp ritminin, yatış pozisyonunun kaydedilmesi zorunludur.

Tüm gece poligrafik uyku tetkikleri ertesi gün uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve horlamanızın tehlikeli olup olmadığı, solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan Patolojik bulgular size bildirilmektedir. Uyku tetkiki hastalığınızın şiddetini belirlemekte, tedavinizin nasıl yapılacağı konusunda da değerli ip uçları vermektedir.

Huzursuz bacaklar sendromu:

Huzursuz bacaklar sendromu, hastanın bacaklarında hissetiği, ancak tam olarak tarif edemediği, rahatsız edici, garip bir his ve bunun sonucu olarak uykuya dalamama ile şekillenen bir sendromdur. Kural olarak istirahat halinde hissedilen bu garip hissi hastalar yakınlarına ve hekimlerine anlatamamaktan yakınırlar. Zira ağrı olarak adlandırılamayan bu his zaman zaman bazı hastalar tarafından karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme olarak tarif edilir. Bazı hastalar da bu hissi bacaklarım sıkılıyor diye tarif ederler. Hastalar bu histen ancak bacaklarını hareket ettirerek kurtulurlar. Hareket sonrasında bir müddet rahatlayan hasta, en fazla birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşar.