Uzmanlar, burundan nefes alındığında, ağızdan alınan nefese oranla havanın 3 kat daha hızlı temizlendiğini belirtti. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, ağızdan nefes alan insanlarda bazı rahatsızlıkları ortaya çıkabileceğini bildirdi. Burnun içindeki "radyatöre" benzeyen sistem sayesinde havayı temizlediğini vurgulayan Erkan, "Solunan hava 36.5 dereceye kadar ısıtılır, nemlendirilir ve yabancı maddelerden arındırılır. Solunan hava soğuk olursa akciğeri üşütür. Tozlu olursa tahriş eder. Kuru olursa, akciğeri ve solunum yollarını kurutur" dedi.

Burun yollarının açık olmaması faranjite neden olur
Erkan, burun orta direği eğriliği, nezle, Polip, sinizüt gibi nedenlerle burnun tıkanması halinde ağızdan nefes alınmak zorunda kalınacağına işaret ederek,"Ağızdan alınan havanın da nemlendirilmesi lazım. Ağız içinde burundaki gibi bunu yapabilecek bir sistem yok. Bu nedenle kuru hava, dudakların, diş etlerinin, dilin, yanakların ve yutağın mukozasının nemini alarak kurutur. Burnu tıkalı olanlar bu nedenle uykudan uyandıklarında perişan olurlar. Dudakları çatlar, diş etlerinde gerilemeler, dillerinde kuruluklar oluşur. Bunun sonucunda da kronik faranjit dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Eğer dudaklar, dil, diş etleri ve yutak bu şekilde sürekli tahriş oluyor, nemini kaybediyor, partiküllerle, tozlarla tahriş oluyorsa bu bronşite ya da akciğerlerde başka problemlere de yol açabilir. Bu horlamaya ve uyku sırasında nefes durmasına neden olabilir. Bütün bunlar da uyku düzenini bozar. Kişi devamlı yorgun bitkin, huzursuz, asabi halde olur" diye konuştu.

Burun havayı daha fazla temizliyor
Burun solunumunun aktif, ağız solunumu ise pasif solunum olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Erkan, kanın, burundan nefes alındığında, ağızdan alınan nefese oranla 3 kat daha hızlı temizlendiğini kaydetti.