Öldürücü Hastalık: Zatürree

Tıptaki tüm ilerlemelere, yeni buluşlara rağmen bu devirde de öldürücü olabilen bir hastalık: Zatürree. Zatürree, en gelişmiş ülkelerde bile sayısız antibiyotiğe, hastanelerin ve yoğun bakım olanaklarının çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan bir hastalıktır. Basit olarak akciğer dokusunun iltihabı olarak tanımlanır. Zatürree çok iyi bir bakım ve ihtimam gerektiriyor Özellikle bu soğuk ve yağışlı havalarda çok dikkat etmemiz gerek.Genel sağlık durumu iyi olanlar,gençler ve başka bir hastalığı olmayanlar zatürreeyi evde tedavi olarak atlatabilirken, çocukların ve 65 yaşın üstündekilerin ve genel sağlık durumu kötü olan kişilerin mutlaka hastanede tedavi olmaları gerekiyor. Zatürreee atlatıldıktan sonra da son derece dikkatli olunması şart. Tabii en önemlisi zatürreeye yakalanmamak için gerekli özeni göstermektir.

Dikkat edilmesi gerekenler
Üşütmemek, sigara içmemek ve küçük griplerin üzerinde durmak; dikkat etmemiz gereken hususlar arasında. Türkiye'de her yıl ortalama 5 bin kişi zatürreee'ye yakalanıyor. Her yaşta görülen bir hastalık olmakla birlikte en çok bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar yakalanıyor. Özelliklede küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek ve bronşit hastalarında ölümle sonuçlanabiliyor.

Tedavi
Tedavisinde Antibiyotiklerin yanı sıra öksürüğü hafifletici, balgam çıkartmayı kolaylaştıran, ateş düşüren ilaçlardan da yararlanılıyor.Yaşlılarda ve nefes darlığı olanlarda ise oksijen ve nefes açıcı ilaçlardan yardım alınıyor. En az bir hafta yatak istirahati şart.

Zatürree'nin başlıca iki tipi var

Tipik ve atipik pnömoni Tipik pnömoni nezle veya üst solunum yolu iltihaplanmalarıyla başlayıp ani olarak artan ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı ve benzeri belirtilerle kendini gösteriyor.
Atipik pnömoni ise daha sinsi Kuru inatçı bir öksürük ile ortaya çıkıyor. Erken tanı ve tedavi pek çok ölümcül hastalıkta olduğu gibi bunda da çok önemli. Pnömoniye bağlı ölümlerin yüzde 40'ının ilk 24 saatte olması, erken tedavinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor.